Wat is constitutioneel eczeem?

Constitutioneel eczeem is een chronische huidaandoening die niet besmettelijk is. De huid van iemand met constitutioneel eczeem is vaak rood, vertoont zwellingen, vochtblaasjes, vochtafscheiding, kloofjes en littekens.
Het belangrijkste kenmerk is echter de jeuk, die vaak heel hevig kan zijn. De huid van iemand met constitutioneel eczeem kan vocht slecht vasthouden en patiënten hebben daardoor dan ook vaak een droge tot zeer droge huid.
Constitutioneel eczeem zorgt vaak voor een gevoelige huid die snel reageert op invloeden uit de omgeving (parfum, bepaalde stoffen, voedingsmiddelen). Het vermijden van dergelijke ‘prikkels’ lijkt dan een makkelijke oplossing voor het probleem. In de praktijk is het echter niet zo simpel. Soms wordt pas na lang onderzoek duidelijk wat de allergische reactie veroorzaakt. Sommige prikkels zorgen niet altijd voor dezelfde klachten. Hoewel veel mensen eczeem onaangenaam of eng vinden om te zien, is het beslist niet besmettelijk. Het is dus onmogelijk het via contact over te dragen aan iemand anders.